Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ολοκληρωθεί.

Η Μάγδα Βίτσου είναι μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2019. Είναι πτυχιούχος του ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ (1996), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος από το ΠΤΠΕ του ΠΘ (2007), Διδακτορικού (2016, ΤΘΣ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και Μεταδιδακτορικού διπλώματος (2022, ΠΤΠΕ, ΠΘ) Έχει εξειδικευτεί στο Θεραπευτικό Κουκλοθέατρο από το “The School of Puppet Therapy-Chile” και στο Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση από το “London School of Puppetry”. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια, δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες, και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Επιπλέον, είναι συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής του ΠΤΠΕ του ΠΘ. Τα επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα της επικεντρώνονται στο Εφαρμοσμένο Κουκλοθέατρο και τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, με έμφαση στην προσχολική και πρωτοσχολική εκπαίδευση, τη δημιουργία εκπαιδευτικών προσεγγίσεων για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της κοινωνικής ένταξης, καθώς και την εκπαίδευση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
Τίτλος Εργαστηρίου:
Εφαρμοσμένο Κουκλοθέατρο στο Νηπιαγωγείο: Καλλιτεχνικές και Αισθητικές Προσεγγίσεις
Περίληψη:
Στόχος του εργαστηρίου είναι να εξερευνηθεί ο ρόλος του εφαρμοσμένου κουκλοθεάτρου (appliedpuppetry) στο νηπιαγωγείο, με ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιτεχνική και αισθητική του διάσταση. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα εμβαθύνουν σε θεωρητικές και πρακτικές διαστάσεις του εφαρμοσμένου κουκλοθεάτρου, ανακαλύπτοντας τις εκφραστικές δυνατότητες των υλικών, των μορφών και της εμψύχωσης και πώς αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία αισθητικών εμπειριών για τα παιδιά. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την έκφραση, ενθαρρύνοντας τη σύλληψη και την ανάπτυξη πρωτότυπων αφηγήσεων μέσω της κούκλας, ενεργοποιώντας τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική μνήμη των παιδιών. Παράλληλα, το εργαστήριο θα αναδείξει τον ρόλο του κουκλοθεάτρου στη διαχείριση της ετερότητας και στην κοινωνική ενδυνάμωση, εστιάζοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κουκλοθεατρικού αυτοσχεδιασμού, μέσα από την αξιοποίηση του πολιτισμικού κεφαλαίου των παιδιών, προωθώντας τη δημιουργική έκφραση και τη συμμετοχική μάθηση. Επιπλέον, θα εξεταστεί ο ρόλος του κουκλοθεάτρου στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της διαχείρισης συναισθημάτων, προσφέροντας στα παιδιά ένα ασφαλές πεδίο έκφρασης και εξερεύνησης των συναισθηματικών τους εμπειριών.
Απαιτήσεις συμμετοχής:
Οι συμμετέχοντες/ουσες θα χρειαστεί να έχουν μαζί τους τα ακόλουθα υλικά:
1 λούτρινο παιχνίδι (π.χ. αρκουδάκι) από το οποίο θα έχει αφαιρεθεί το εσωτερικό γέμισμα, 1 κουτί παπουτσιών, 1 χαρτοταινία, 10 καλαμάκια από σουβλάκι, Λευκό χαρτί Α4 (2-3 φύλλα), 3-4 χρωματιστά χαρτόνια canson Α4, Μαρκαδόροι, Ψαλίδι

Ο Γεώργιος Θερίου είναι Aναπληρωτής Kαθηγητής στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων και Διαχείριση Γνώσης, και Διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Ανταγωνιστικότητας Επιχειρήσεων και Οργανισμών (BICC) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του ΔΠΘ. Κατέχει διδακτορικό τίτλο στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων από το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΠΘ και μεταπτυχιακό τίτλο στη διοίκηση ανθρωπίνων πόρων από το University of Derby. Επιπλέον, κατέχει την θέση του Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών για Στελέχη (Executive MBA) του τμήματος ΔΕΤ του ΔΠΘ. Η έρευνά του έχει δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έχει συγκεντρώσει πλήθος ετεροαναφορών (https://t.ly/WuZ9l). Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα, σε αντικείμενα όπως η διακράτηση ταλέντων, η εταιρική υπευθυνότητα και η επιχειρηματικότητα. Έχει επίσης, 15 έτη εργασιακής εμπειρίας στη συμβουλευτική και την εκπαίδευση εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει συντονίσει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων (θερμοκοιτίδα light hub, Επιμελητήριο Έβρου).
Τίτλος Εργαστηρίου:
Το μαγαζάκι της γειτονιάς: επιχειρηματική σκέψη στην προσχολική εκπαίδευση με τη βοήθεια της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης
Περίληψη:
Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής σκέψης από μικρή ηλικία συμβάλλει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως η φιλοπεριέργεια, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η προσαρμογή στην αλλαγή και η επίλυση προβλημάτων, οι οποίες είναι πολύτιμες ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα επιλέξει ένα παιδί στο μέλλον.
Το εργαστήριο έχει στόχο να βοηθήσει φοιτητές και επαγγελματίες προσχολικής εκπαίδευσης και αγωγής να διδάξουν βασικές δεξιότητες επιχειρηματικότητας σε παιδιά 4-6 ετών. Μέσα από μια εισαγωγή στην επιχειρηματική σκέψη και τη χρήση του εργαλείου ChatGPT, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να ενισχύουν αυτές τις δεξιότητες στα παιδιά.
Με τη βοήθεια της GenAI, οι συμμετέχοντες θα σχεδιάσουν διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προσομοιώνουν επιχειρηματικές συνθήκες για παιδιά προσχολικής ηλικίας, προάγοντας ταυτόχρονα τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι.
Δομή εργαστηρίου: (1) εισαγωγή στην επιχειρηματική σκέψη (2) γνωριμία με GenAI και ανάπτυξη εκπαιδευτικής δραστηριότητας «το μαγαζάκι της γειτονίας».
Απαιτήσεις συμμετοχής:
Οι συμμετέχοντες/ουσες θα χρειαστεί να έχουν μαζί τους laptop (ατομικά ή σε δυάδες), καθώς το εργαστήριο θα περιλαμβάνει πρακτική χρήση εργαλείων Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.

Η Μυρσίνη Λαντζουράκη είναι απόφοιτη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης “Βεάκη” (1996), του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2005) και του Royal Holloway University of London, MA in Applied Drama, Theatre in Community –Drama in Education (2006). Από το 1996 μέχρι το 2005 εργάζεται στο χώρο του θεάτρου ως ηθοποιός, μεταφράστρια και θεατροπαιδαγωγός. Από το 2006 σκηνοθετεί επαγγελματικά και συνεργάζεται με επαγγελματικές και ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Θράκης. Παράλληλα, οργανώνει και συντονίζει βιωματικά σεμινάρια για μαθητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικούς, προωθώντας την πρακτική της θεατρικής τέχνης στην εκπαίδευση. Το 2008 δημιουργεί στην Κομοτηνή το εργαστήρι θεατρικής τέχνης και αγωγής “Επί σκηνής”. Την περίοδο 2007- 2010 διδάσκει μαθήματα θεατρικής παιδείας στο Τ.Ε.Ε.Π.Η. της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ. όπου και διορίζεται το 2016 ως μέλος ΕΕΠ (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) με γνωστικό αντικείμενο το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και εκπροσωπεί το Σύλλογο μελών ΕΕΠ στην ΜΟΔΙΠ του ΔΠΘ.
Τίτλος Εργαστηρίου:
Μην περάσεις τη γραμμή!
Βιωματικό εργαστήριο βασισμένο σε τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος
Περίληψη:
«Εδώ είναι το όριο.», « Έφτασα στο όριο.», «Βάζω όριο.», «Υπάρχουν και όρια!»
Με τη λέξη όριο, φανταζόμαστε συχνά την εικόνα ενός φράχτη ή ενός συνόρου. Φράχτης ή σύνορο που τοποθετήθηκε για να διαχωρίσει δύο μέρη ή για να παρέχει προστασία από κάτι ή κάποιον που βρίσκεται στην άλλη πλευρά.
Στο μέτρο πάλι των ανθρωπίνων σχέσεων το να θέτει κανείς όρια άλλοτε διασφαλίζει και προλαμβάνει και άλλοτε δεσμεύει ή αποστασιοποιεί.
Είναι το όριο μια «γραμμή» που προσδιορίζει αυτό που είναι επιτρεπτό από αυτό που δεν είναι; Αυτό που είναι επικίνδυνο από αυτό που δεν είναι; Αυτό που είναι κρυφό από αυτό που δεν είναι; Γιατί βάζουμε όριο στις σχέσεις, στους χώρους, στα συναισθήματα, στη δράση μας; Πώς αντιδρούμε όταν βάζουμε όριο; Όταν μας βάζουν;
Σε ένα κατώφλι όπου δεν επιτρέπεται να περάσει κανείς, όπου η διαταγή είναι σαφής: «Μην περάσεις τη γραμμή!», τι συμβαίνει όταν ξαφνικά και απρόβλεπτα εισβάλει κάποιος;
Στο εργαστήριο με τίτλο «Μην περάσεις τη γραμμή» θα αναζητήσουμε με βιωματικό- παιγνιώδη τρόπο και θεατρικά μέσα, όρια που θέτουμε και μας θέτουν, πώς αυτά αντανακλούν την καθημερινότητα μας και με τι συνεπάγονται. Τέλος, θα συνομιλήσουμε με ήρωες της ιστορίας «Μην περάσεις τη Γραμμή!» της IsabelMinhosMartins και του Bernardo P. Carvalho. Θα μας αφηγηθούν αυτό που συμβαίνει στην ιστορία τους και θα μας αποκαλύψουν το παράξενο όριο που τους έβαλε ο Στρατηγός.
Minhos Martins, I. Carvalho, B. P. (2022). Μην περάσεις τη γραμμή!. Μτφ. Ψύχαλου, Μ. Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη.
Απαιτήσεις συμμετοχής:
Καθώς θα υπάρξει κίνηση στο χώρο και συνεχής αλληλεπίδραση, καλό θα ήταν οι συμμετέχοντες/ουσες να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια

Η Βασιλική Μπρουσκέλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΤΕΕΠΗ του ΔΠΘ στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας. Διδάσκει σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΕΠΗ του ΔΠΘ καθώς και του ΠΤΕΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και είναι συντονίστρια θεματικής ενότητας με θέμα την Προαγωγή και πρόληψη της ψυχικής υγείας και ευεξίας παιδιών και εφήβων σε ΠΜΣ της Εφαρμοσμένης Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του ΕΑΠ. Διαθέτει Πτυχίο Ψυχολόγου από το ΑΠΘ, Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Surrey και Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών στην Ψυχολογία της Υγείας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Διαθέτει κλινική εμπειρία ως ψυχολόγος, επαγγελματική εμπειρία ως ψυχολόγος-σύμβουλος σε προγράμματα συμβουλευτικής γονέων και υποστήριξης ανέργων και ως ψυχολόγος- ερευνήτρια σε πρόγραμμα ένταξης τσιγγανοπαίδων στο σχολείο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στην προσαρμογή των παιδιών στα γεγονότα ζωής και τις προκλήσεις της ζωής που αντιμετωπίζουν καθώς και στις επιδράσεις των κρίσεων στην οικογένεια και το παιδί.
Τίτλος Εργαστηρίου:
Η σεξουαλική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο: η σύγχρονη οπτική
Περίληψη:
Από τη γέννησή τους τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις εμπειρίες τους, τις σχέσεις τους και τη σύνδεσή τους με την κοινότητα, κατακτώντας σταδιακά όλο και πιο περίπλοκες δεξιότητες και ικανότητες. Όπως και στους άλλους τομείς της ανάπτυξης, η σεξουαλική ανάπτυξη αρχίζει από τη γέννηση και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Τα παιδιά μαθαίνουν και σε αυτόν τον τομέα μέσα από κατάλληλες, φυσικές και προσαρμοστικές συμπεριφορές ή μέσω του παιχνιδιού και της εξερεύνησης, ωστόσο, πολλές φορές, οι εκπαιδευτικοί θέτουν προβληματισμούς και αμφιβολίες περί της υποστήριξης των παιδιών και σε αυτή την ανάγκη μάθησης.
Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες -αφού ενημερωθούν για τις σύγχρονες προτάσεις διαχείρισης του ζητήματος της σεξουαλικής εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο- θα δοκιμασθούν στο υλικό συζήτησης. Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν τα στάδια κατά τη σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών δίνοντας έμφαση στη συναισθηματική, παιδοκεντρική πτυχή της σεξουαλικότητας και λαμβάνοντας υπόψη μια ολιστική προσέγγιση. Επιπροσθέτως θα συζητηθούν οι πλέον σημαντικοί λόγοι που επιτάσσουν να συζητάμε από νωρίς με τα παιδιά για θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα, οι προτεινόμενοι τρόποι απάντησης συγκεκριμένων ερωτημάτων ανά αναπτυξιακό στάδιο καθώς και τα προτεινόμενα θέματα σεξουαλικής αγωγής ανά στάδιο. Τελικώς, θέματα που θέτουν τα παιδιά και δυσκολεύονται να διαχειριστούν οι εκπαιδευτικοί θα κατατεθούν και θα προταθούν οι κατάλληλοι χειρισμοί, πάντοτε με γνώμονα την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.
Απαιτήσεις συμμετοχής:
Οι συμμετέχοντες/ουσες θα χρειαστούν χαρτί και στυλό

Ο Λεωνίδας Φραγγίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Ανάλυση και Σχεδιασμός στην Ανάπτυξη Λογισμικού Πληροφοριακών Συστημάτων, Επιχειρήσεων και Οργανισμών» στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και διδάσκει μαθήματα Πληροφορικής όπως Βάσεις Δεδομένων, Ανάπτυξη και Αρχιτεκτονικές Πληροφοριακών Συστημάτων, Ανάπτυξη Διαδικτυακών και Νεφοϋπολογιστικών Εφαρμογών και Ψηφιακό Μάρκετινγκ. Έχει λάβει Πτυχίο στην Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μεταπτυχιακό στα Συστήματα Επικοινωνίας, Μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά και Χρηματοοικονομικά Πληροφοριακά Συστήματα και Διδακτορικό στα Πληροφοριακά Συστήμα από το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΠΘ. Είναι μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Εγκληματολογίας & Διαχείρισης Ψηφιακών Δεδομένων. Έχει μακρά εμπειρία στην ανάπτυξη ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού και την υποστήριξη ψηφιακών μαθημάτων συνδυάζοντας πλατφόρμες ασύγχρονης και σύγχρονης εκπαίδευσης. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στα πεδία της ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων, της ηλεκτρονικής υγείας, της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης και του ψηφιακού μάρκετινγκ.
Τίτλος Εργαστηρίου:
Δημιουργία Διαδραστικού Περιεχομένου μέσω του H5P
Περίληψη:
Το Η5Ρ είναι ένα δωρεάν, ανοικτού κώδικα (opensource), online εργαλείο δημιουργίας διαδραστικού περιεχομένου (βίντεο, παιχνίδια, παρουσιάσεις κ.ά.) σε HTML5. Είναι ιδανικό εργαλείο για την εφαρμογή του μοντέλου της Ανεστραμμένης Τάξης (The flippedclassroom) και του μοντέλου της Μικτής Μάθησης (Blendedlearning). Το περιεχόμενο σε Η5Ρ, μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί (embed) σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες και πλατφόρμες όπως στην Moodle, στην Openeclass, στην e-me, στο WordPress, στο Joomla και στο Drupal. Σε αυτές τις πλαρφόρμες μπορείτε να το επεξεργαστείτε απευθείας και να το μοιραστείτε με άλλους, οι οποίοι μπορούν επίσης να το επεξεργαστούν. Το Η5Ρ είναι ένας ιδανικός τρόπος για να δημιουργήσετε επεξεργάσιμα μαθησιακά αντικείμενα. Το περιεχόμενο H5P είναι ανταποκρινόμενο (responsive) και φιλικό προς τις κινητές συσκευές, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν το ίδιο διαδραστικό περιεχόμενο τόσο σε υπολογιστές όσο και σε κινητές συσκευές.
Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου θα χρησιμοποιηθεί η Πλατφόρμα Διαχείρισης Ηλεκτρονικής Μάθησης Moodle. Η Δραστηριότητα H5P της πλατφόρμας moodle είναι ένα εργαλείο για την δημιουργία διαδραστικών μαθησιακών αντικειμένων. Αποτελείται από πάνω από 50 τύπους εκπαιδευτικών πόρων και βασίζεται στην πλατφόρμα ανοικτού κώδικα H5P. Στόχος του Εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη H5P αντικειμένων διαδραστικού περιεχομένου όπως Διαδραστικό Βίντεο (Interactive Video), Ιστοριογραμμή (Timeline), VirtualTour (360), Κάρτες Διαλόγου (DialogCards), Αντιπαραβολή Εικόνων (ImageJuxtaposition) και Διαδραστικό Βιβλίο (Interactive Book).
Απαιτήσεις συμμετοχής:
Οι συμμετέχοντες/ουσες θα χρειαστεί να έχουν μαζί τους laptop (ατομικά ή σε δυάδες).